Симболизам на борови дрвја - заштита и бесмртност

John Curry 19-10-2023
John Curry

Борот е едно од најпрепознатливите дрвја во светот.

Борот е еден од најкористените симболи на дрво во светот. Борот е отприлика културолошки значаен како дрвото.

Симболиката на борот е обемна, но заедничките теми се силни и применливи во нашиот секојдневен живот.

Значи додека поминуваме низ симболичките значења на борот.

Зимзелено низ тешки времиња

Борот е зимзелено – или зимзелено дрво – што значи дека не ги губи лисјата во зима .

Борот има игли наместо лисја.

Симболиката на зимзелените дрвја е онаа на упорност, а борот особено ја нагласува цврстината преку флексибилност.

Начинот на кој борот се држи заедно во текот на најстудените, најветровите и најнепријателските месеци на северната хемисфера дава моќна симболика за да се издржат неволјите.

Дури и додека ги гледате вашите врсници како „ги фрлаат лисјата зимата“, мора да продолжите.

Здравје и засилување; Исцелување

Соковите од борот се користат илјадници години за лекување на секакви болести и тегоби.

Поврзани написи:

  • Симболиката на Смоквата во духовноста
  • Духовно значење на дрво што паѓа на вашата куќа
  • Метафората за дрвјата - духовно значење
  • духовно значење на качување на дрво воСон: Отклучување...

Исцелувањето со бор беше особено корисно за некои индијански племиња, кои го популаризираа сокот од бор како лек меѓу колонијалистите кои пристигнаа на континентот. - Здравје и преродба

Сокот од бор, според индијанската традиционална медицина, исто така може да помогне да се донесат мудрост и трпение кај некој што нема едно или друго.

Може да послужи и како извор на заштита од негативна енергија .

Медицинската употреба на палмата сепак не е ограничена само на сокот.

Многу племиња продолжуваат да ја користат кората, иглите и јаткастите плодови на борот како дел од нивните традиционална медицина.

Вечен живот & засилувач; Бесмртност

Симболиката на борот вклучува многу референци и врски за вечниот живот и бесмртноста, и преку традиционални и религиозни врски.

Прво, христијанството го усвои борот за Божиќ сезона.

Според традиционалната теологија, зимзелената природа на борот претставува вечност и бескрајна љубов.

Но, христијаните не се сами во оваа интерпретација на борот.

Боровите се засадени често на гробиштата и гробиштата. Ова не е само затоа што дивите борови природно растат покрај оградите.

Поврзани објави:

  • Симболиката на смоквата во духовноста
  • Духовното значење на дрвотоПаѓање на вашата куќа
  • Метафората за дрвјата - духовно значење
  • Духовно значење на качување на дрво во сон: Отклучување...

Тоа се должи и на луѓето знаејќи дека можат да сметаат на борот за заштита на изгубените сакани поради нивната непоколебливост.

Причината за ова е што боровите дрвја имаат тенденција да го симболизираат животот што трае - дури и кога се опкружени со смрт.

Самиот боров конус, исто така, има симболични врски со идејата за вечноста.

Поврзана статија Симболика на маслиново дрво - пријателство и мир

Спиралната форма на шишарката се придржува до златниот сооднос, број што се појавува низ целата природа и секаде каде што има растечки живот.

Всушност, во античките кинески традиции, боровите шишарки често се консумирале како средство за зголемување на долговечноста.

Некои филозофи во тоа време мислеле дека можат да постигнат бесмртност во вака.

Исто така види: Значење на чешање на левото стапало - дали сте немирни?

Иако не ги јаделе боровите, симболиката опстојува, а за многу луѓе, ширум светот, борот ја претставува вечноста и – за некои – потрагата по вечен живот.

Исто така види: Сребрена врвка од двоен пламен: невидлива нишка помеѓу две души

© 2018 spiritualunite.com сите права се задржани

John Curry

Џереми Круз е високо ценет автор, духовен советник и енергетски исцелител, специјализиран за царството на близнаци, ѕвездени семиња и духовност. Со длабока страст за разбирање на сложеноста на духовното патување, Џереми се посвети на давање насоки и поддршка на поединци кои бараат духовно будење и раст.Роден со природна интуитивна способност, Џереми го започна своето лично духовно патување уште на рана возраст. Како пламен близнак, тој од прва рака ги доживеал предизвиците и трансформативната моќ што доаѓа со оваа божествена врска. Инспириран од сопственото патување со близнак пламен, Џереми се чувствувал принуден да ги сподели своите знаења и сознанија за да им помогне на другите да се движат низ често сложената и интензивна динамика со која се соочуваат двојните пламени.Стилот на пишување на Џереми е уникатен, ја доловува суштината на длабоката духовна мудрост додека ја одржува лесно достапна за неговите читатели. Неговиот блог служи како светилиште за близнаци, ѕвездени семиња и оние на духовниот пат, обезбедувајќи практични совети, инспиративни приказни и согледувања кои предизвикуваат размислување.Препознатлив по неговиот сочувствителен и емпатичен пристап, страста на Џереми лежи во зајакнувањето на поединците да го прифатат своето автентично јас, да ја отелотворат нивната божествена цел и да создадат хармоничен баланс помеѓу духовното и физичкото подрачје. Преку неговите интуитивни читања, сесии за енергетско исцелување и духовноводени блог постови, тој ги допре животите на безброј поединци, помагајќи им да ги надминат пречките и да најдат внатрешен мир.Длабокото разбирање на духовноста на Џереми Круз се протега надвор од двојниот пламен и ѕвезденото семе, навлегувајќи во различни духовни традиции, метафизички концепти и античка мудрост. Тој црпи инспирација од различни учења, спојувајќи ги заедно во кохезивна таписерија што зборува за универзалните вистини на патувањето на душата.Баран говорник и духовен учител, Џереми има одржано работилници и повлекувања низ целиот свет, споделувајќи ги своите сознанија за врските на душата, духовното будење и личната трансформација. Неговиот приземен пристап, во комбинација со неговото длабоко духовно знаење, воспоставува безбедна и поддржувачка средина за поединци кои бараат водство и исцелување.Кога не пишува или не ги води другите на нивниот духовен пат, Џереми ужива да поминува време во природа и да истражува различни култури. Тој верува дека со потопување во убавината на природниот свет и поврзување со луѓе од сите сфери на животот, може да продолжи да го продлабочува сопствениот духовен раст и емпатичното разбирање за другите.Со својата непоколеблива посветеност да им служи на другите и со својата длабока мудрост, Џереми Круз е водечко светло за близнаци, ѕвездени семиња и сите поединци кои сакаат да го разбудат својот божествен потенцијал и да создадат душевна егзистенција.Преку неговиот блог и духовните понуди, тој продолжува да ги инспирира и подига оние на нивните уникатни духовни патувања.