Метафизички симболи и нивните значења

John Curry 19-10-2023
John Curry

Човештвото открило огромна разновидност на метафизички симболи.

Исто така види: Духовно значење на мобилните телефони во соништата: сеопфатен водич

Но, од каде потекнуваат овие симболи и кои се нивните значења?

Овој водич за најчестите метафизички симболи и значењето за нив треба добро да ви послужи на вашето патување до просветлување.

Ahnk:  Женски/Вечен живот

Можеби најпознатиот од античките египетски симболи, Ahnk го претставува вечниот живот реализиран преку женската форма .

Најчесто се користи како заштитен симбол, се гледа и во ритуалите за лекување на вода.

Bagua: Домашен живот во рамнотежа

Овој метафизички симбол , која потекнува од источната уметност на фенг шуи, симболизира рамнотежа во сите аспекти на домашниот живот.

Одржувањето стабилен дом води до стабилност во животот. Приказот на симболот Багуа ја зајакнува оваа идеја.

Очите на Буда: Третото око отворено

Очите на Буда нè учат да го гледаме светот преку идеалот на божественото женско - т.е. со љубезност и сочувство.

Овој симбол ја има и метафизичката моќ што може да помогне и да го процесира универзалното будење.

Тркало Дарма – Осумкратниот пат

Осумкратниот пат Патот е јадрото на будистичката традиција, опишувајќи ги основните начела кои водат до просветлување.

Поврзани написи:

  • Духовното значење на симболот на кругот на животот
  • Духовно значење на наоѓање жаба во вашата куќа - 15…
  • НаДуховно значење на патки од патки
  • Духовно значење на носење вода во сон - 16…

Симболот нè потсетува на овие учења и важноста на нашето патување.

Поврзана статија Како да испратите љубов телепатски

Цвет на животот: Света геометрија на создавањето

Овој симбол го претставува испреплетеното, меѓусебно поврзано поле на создавањето. Целиот живот произлегува од истиот материјал, според светата геометрија на Цветот на животот.

Се користи во медитација за свеста и единството за да се забрза просветлувањето и разбирањето.

Хексаграм: Двојност

Најчесто препознатлива како Давидова ѕвезда од еврејската вера, хексаграмот се појавува насекаде низ светот и во многу традиции.

Овој симбол ја претставува двојноста на природата и човештвото, како и двојната природата на душата.

Таа е присутна кога се лекува срцевата чакра поради нејзините врски со премостување на физичкото и метафизичкото.

Лотус: преродба

Цветот на лотос е вид на воден крин што се издига од калта во матни води. Излегува беспрекорно и убаво.

Во многу култури, цветот на лотос го симболизира повторното раѓање. Овој симболичен поим за цветот на лотос не потсетува да покажеме простување, да ја поминеме емоционалната болка што ве мачи и да бидеме понизни наместо лути.

Ом: Манифест на создавањето

Еден од најпознатите антички метафизички симболи, Ом (или Аум)го претставува звукот на создавањето.

Се користи во медитација и ритуали за да помогне да се манифестираат добри намери и да се донесе просветлување.

Поврзани објави:

  • Духовното значење Симбол на кругот на животот
  • Духовно значење на наоѓање жаба во вашата куќа - 15…
  • Духовното значење на патките од патки
  • Духовно значење на носењето вода во сон - 16…
Поврзан член 7 Знаци за препознавање некого од минатиот живот

Се покажа дека употребата на овој симбол е распространета во многу општества низ целиот свет, покажувајќи ја универзалноста на овој свет симбол .

Пентаграм: келтска рамнотежа

Келтските народи имале многу симболи, но пентаграмот издржал најдолго. Неговото значење е променето во популарната култура, но метафизичкото значење на симболот останува исто.

Исто така види: Ѕвонење во десното уво: духовно значење

Тој претставува рамнотежа помеѓу петте точки – воздух, земја, вода, оган и, насочена право нагоре, живот. 1>

Често се користи за помош во заштитните ритуали, како и елемент за чистење во медитативниот простор.

John Curry

Џереми Круз е високо ценет автор, духовен советник и енергетски исцелител, специјализиран за царството на близнаци, ѕвездени семиња и духовност. Со длабока страст за разбирање на сложеноста на духовното патување, Џереми се посвети на давање насоки и поддршка на поединци кои бараат духовно будење и раст.Роден со природна интуитивна способност, Џереми го започна своето лично духовно патување уште на рана возраст. Како пламен близнак, тој од прва рака ги доживеал предизвиците и трансформативната моќ што доаѓа со оваа божествена врска. Инспириран од сопственото патување со близнак пламен, Џереми се чувствувал принуден да ги сподели своите знаења и сознанија за да им помогне на другите да се движат низ често сложената и интензивна динамика со која се соочуваат двојните пламени.Стилот на пишување на Џереми е уникатен, ја доловува суштината на длабоката духовна мудрост додека ја одржува лесно достапна за неговите читатели. Неговиот блог служи како светилиште за близнаци, ѕвездени семиња и оние на духовниот пат, обезбедувајќи практични совети, инспиративни приказни и согледувања кои предизвикуваат размислување.Препознатлив по неговиот сочувствителен и емпатичен пристап, страста на Џереми лежи во зајакнувањето на поединците да го прифатат своето автентично јас, да ја отелотворат нивната божествена цел и да создадат хармоничен баланс помеѓу духовното и физичкото подрачје. Преку неговите интуитивни читања, сесии за енергетско исцелување и духовноводени блог постови, тој ги допре животите на безброј поединци, помагајќи им да ги надминат пречките и да најдат внатрешен мир.Длабокото разбирање на духовноста на Џереми Круз се протега надвор од двојниот пламен и ѕвезденото семе, навлегувајќи во различни духовни традиции, метафизички концепти и античка мудрост. Тој црпи инспирација од различни учења, спојувајќи ги заедно во кохезивна таписерија што зборува за универзалните вистини на патувањето на душата.Баран говорник и духовен учител, Џереми има одржано работилници и повлекувања низ целиот свет, споделувајќи ги своите сознанија за врските на душата, духовното будење и личната трансформација. Неговиот приземен пристап, во комбинација со неговото длабоко духовно знаење, воспоставува безбедна и поддржувачка средина за поединци кои бараат водство и исцелување.Кога не пишува или не ги води другите на нивниот духовен пат, Џереми ужива да поминува време во природа и да истражува различни култури. Тој верува дека со потопување во убавината на природниот свет и поврзување со луѓе од сите сфери на животот, може да продолжи да го продлабочува сопствениот духовен раст и емпатичното разбирање за другите.Со својата непоколеблива посветеност да им служи на другите и со својата длабока мудрост, Џереми Круз е водечко светло за близнаци, ѕвездени семиња и сите поединци кои сакаат да го разбудат својот божествен потенцијал и да создадат душевна егзистенција.Преку неговиот блог и духовните понуди, тој продолжува да ги инспирира и подига оние на нивните уникатни духовни патувања.