Што значи елементот етер?

John Curry 19-10-2023
John Curry

Етерот е петтиот класичен елемент.

Додека првите четири класични елементи според Грците се занимаваат со материјалите што го сочинуваат физичкиот план, Етер е одговорен за составувањето на духовното ниво.

Класичните елементи

Значи, кои се првите четири класични елементи? За разлика од хемиските елементи, тие се повеќе како материјални состојби.

 • Земја: Цврсти материјали, како што се карпи, дрво, глина итн.
 • Воздух: плазма и материјали слични на плазма.
 • Вода: течни материјали, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на вода.
 • Оган: гасовити материјали, вклучувајќи чад.

Грчките филозофи тврдеа дека сите предмети се некоја комбинација од овие четири елементи.

Но, еден голем ум бил незадоволен. Чувствуваше како да недостасува некој елемент, објаснувајќи ги нематеријалните аспекти на универзумот како што го гледа.

Тој човек – по име Аристотел – додаде петти елемент. Етер.

Петтиот елемент

Етер, петтиот елемент, е единствен. Античките грчки филозофи верувале дека боговите и небесата се составени од овој Етер.

Исто така види: Соништа за тоа што не можам да напуштам место

И денес, Етер се смета за недофатлив и мистериозен.

Тој е, само по себе, непроменлив. Ова значи дека е непроменлив, константа во универзумот на која не влијаат извори надвор од себе.

Меѓутоа, Етер може и има интеракција со материјалните елементи и затоа физичкитеавион.

Поврзани објави:

 • Духовно значење на прстените на прстите
 • Сонувам да гасам оган со вода: Библиско...
 • Пламенот на свеќата е превисоко духовно значење: што значи тоа...
 • Духовно значење на заварувањето во сон - откривање на...
Поврзана статија Како да разговарате со духот на саканата личност

Тоа е исто така сеприсутен, што значи дека го има насекаде. Всушност, според најдобрите проценки, Етер е четири пати пораспространет од сите останати материи во универзумот.

Ова го прави добар кандидат за мистериозниот и неостварлив извор на темна енергија, како што го поставува модерната квантна физика. 1>

Но, дури и современите физичари едноставно не го разбираат целосно феноменот, со одредено несогласување дали се работи за материја или бранови форми.

Она што го знаеме е дека елементот Етер е вибрациски и енергичен по природа и го проникнува нашиот универзум.

Исто така види: 0707 Двоен пламен број – време за разговор и компромис

Етер: Духот

Етерот постои како поле надвор од материјалната рамнина.

Не може директно да се открие , но кога ќе наидеме на духовни искуства она што го доживуваме е ефектот на полето Етер на физичката рамнина и интеракцијата со него.

Душата постои на духовниот план и се состои од Етер. Како и секое повисоко димензионално суштество, како што се духовните водичи.

Ова поле за Етер може да комуницира со физичката рамнина, но интеракцијата не функционира и дветеначини. Можеме да влијаеме само на работите во физичката рамнина.

Ова е причината зошто ги слушаме нашите духовни суштества наместо тие да не слушаат нас - тие постојат за да даваат мудрост, а не да ја примаат.

Поврзана статија Знаци кои покажуваат дека имате космичка врска со некого

Но, можеме да се потпреме на моќта на етерот, што е она што го правиме кога користиме медитација заедно со пеењето.

Поврзани објави:

 • Духовно значење на прстените на прстите
 • Сонувам за гаснење оган со вода: Библиско…
 • Пламенот на свеќата е превисок духовно значење: што значи тоа...
 • Духовно значење на заварувањето во сон - откривање на...

Всушност, стереотипното пеење на „Ом“ или „Ом“ е моделирано на „звукот на почетокот“ или на првата фреквентна вибрација на етерот.

Од суштинско значење е да останеме свесни за овој често скриен елемент во нашиот универзум бидејќи тој е коренот на сета духовност и свест.

Честата медитација ни овозможува да бидеме духовно поактивни со вкоренувајќи ја нашата душа на место на рамнината на Етер, зголемувајќи ја нашата способност да напредуваме на нашето духовно патување.

John Curry

Џереми Круз е високо ценет автор, духовен советник и енергетски исцелител, специјализиран за царството на близнаци, ѕвездени семиња и духовност. Со длабока страст за разбирање на сложеноста на духовното патување, Џереми се посвети на давање насоки и поддршка на поединци кои бараат духовно будење и раст.Роден со природна интуитивна способност, Џереми го започна своето лично духовно патување уште на рана возраст. Како пламен близнак, тој од прва рака ги доживеал предизвиците и трансформативната моќ што доаѓа со оваа божествена врска. Инспириран од сопственото патување со близнак пламен, Џереми се чувствувал принуден да ги сподели своите знаења и сознанија за да им помогне на другите да се движат низ често сложената и интензивна динамика со која се соочуваат двојните пламени.Стилот на пишување на Џереми е уникатен, ја доловува суштината на длабоката духовна мудрост додека ја одржува лесно достапна за неговите читатели. Неговиот блог служи како светилиште за близнаци, ѕвездени семиња и оние на духовниот пат, обезбедувајќи практични совети, инспиративни приказни и согледувања кои предизвикуваат размислување.Препознатлив по неговиот сочувствителен и емпатичен пристап, страста на Џереми лежи во зајакнувањето на поединците да го прифатат своето автентично јас, да ја отелотворат нивната божествена цел и да создадат хармоничен баланс помеѓу духовното и физичкото подрачје. Преку неговите интуитивни читања, сесии за енергетско исцелување и духовноводени блог постови, тој ги допре животите на безброј поединци, помагајќи им да ги надминат пречките и да најдат внатрешен мир.Длабокото разбирање на духовноста на Џереми Круз се протега надвор од двојниот пламен и ѕвезденото семе, навлегувајќи во различни духовни традиции, метафизички концепти и античка мудрост. Тој црпи инспирација од различни учења, спојувајќи ги заедно во кохезивна таписерија што зборува за универзалните вистини на патувањето на душата.Баран говорник и духовен учител, Џереми има одржано работилници и повлекувања низ целиот свет, споделувајќи ги своите сознанија за врските на душата, духовното будење и личната трансформација. Неговиот приземен пристап, во комбинација со неговото длабоко духовно знаење, воспоставува безбедна и поддржувачка средина за поединци кои бараат водство и исцелување.Кога не пишува или не ги води другите на нивниот духовен пат, Џереми ужива да поминува време во природа и да истражува различни култури. Тој верува дека со потопување во убавината на природниот свет и поврзување со луѓе од сите сфери на животот, може да продолжи да го продлабочува сопствениот духовен раст и емпатичното разбирање за другите.Со својата непоколеблива посветеност да им служи на другите и со својата длабока мудрост, Џереми Круз е водечко светло за близнаци, ѕвездени семиња и сите поединци кои сакаат да го разбудат својот божествен потенцијал и да создадат душевна егзистенција.Преку неговиот блог и духовните понуди, тој продолжува да ги инспирира и подига оние на нивните уникатни духовни патувања.