Симболизам и факти кои ќе ве изненадат

John Curry 19-10-2023
John Curry

Симболиката на дрвото сикамор потекнува од Египет и Блискиот Исток.

Меѓутоа, со подемот на христијанството во западниот свет и со воведувањето на дрвото во Европа или од Римјаните или крстоносците, богат збир на значења се појави низ целиот свет.

Примарната симболика околу Сикамор се однесува на љубовта, заштитата и плодноста.

Има силни врски со природата и елементарните сили, особено отпорот против поуништувачките оние.

За Сикаморното дрво

Јадката е листопадно дрво со лисја слични на јавор и розово-кафеаво дрво. Живеат до 400 години, но им треба особено долго време за да достигнат зрелост.

Пред созревањето, тие имаат мазни стебла, кои остануваат еластични и прилагодливи додека целосно не пораснат.

Во точката на зрелост, трупот почнува да формира лушпи и се претвора во посивкава боја.

Тие се познати по нивната способност да издржат казна.

Тие се особено отпорни на силни ветрови, што резултира со нивниот изглед покрај крајбрежјето и во шкотските висорамнини поради нивната способност да останат да стојат таму каде што другите ќе паднат.

Иако тие биле ретки во Европа пред средниот век, во одреден момент биле донесени од Арапскиот Полуостров и набргу се рашириле низ цел континент.

Поврзани објави:

  • Симболиката на смоква во духовноста
  • ДуховноЗначење на дрво што паѓа на вашата куќа
  • Духовно значење на качување на дрво во сон: Отклучување...
  • Што духовно значат бананите? Објаснете ги овие 12 симболи…

Нивната цврстина, плодност и способност да растат во почви со висока содржина на сол им помогнаа да се шират како шумски пожар.

Денес често се засадени покрај бреговите како ветробрански и како улични дрвја.

Причината зошто тие се толку популарни во денешното доба на екологијата е тоа што тие се особено вешти во апсорпција и разградување на загадувачите во воздухот.

Конечно, дрвото на Сикамор долго време се користи за изработка и резба.

Ситно зрно и убава боја се многу привлечни за дрводелците и столарите, со особено долга традиција во велшките долини.

Симбол на заштита

Сикаморот отсекогаш се сметал за симбол на заштита, дури и од најраните споменувања во историјата на човештвото.

Можеби првото познато појавување на ова дрво е во Библијата.

Се вели дека Марија и Јосиф барале заштита од елементите под капакот на Сикамор.

Оваа тема се повторува во многу списи од тоа време, што укажува на тоа беше добро познато симболично значење на ова дрво.

Ова беше далеку од последен пат кога тоа ќе се промовира како симбол на заштита.

Исто така види: Значење на мртва мачка - време за внатрешен преглед

Поврзани мислења:

  • Симболиката на смоквата во духовноста
  • Духовно значење на дрво кое паѓа на вашата куќа
  • Духовно значење на качување на дрво во сон: Отклучување...
  • Што духовно значат бананите? Објаснете ги овие 12 симболи…

Уште во 1600-тите, луѓето од шкотските висорамнини саделе сикамори во области кои биле особено ранливи на ветрот.

Поврзана статија Симболизам на маслиново дрво - пријателство И мир

Бидејќи налетите можат да достигнат вртоглави брзини низ долините и планинските региони - да не зборуваме покрај брегот - тоа беше важен чекор за локалните жители да го заштитат својот начин на живот со природни ветровари.

Таму се слични приказни од Велс и источниот брег на Англија, како и низ Италија и јужна Франција.

Во поново време, познатиот Сикамор бил одговорен за заштита на катедралата Свети Павле во Њујорк на 11 септември 2001 година .

По нападите на Светскиот трговски центар, кулите паднаа и ги натрупаа околните градски блокови со запалени остатоци. но ја блокираше сериозната штета што би била нанесена на зградата.

Како последица на тоа, катедралата можеше да се користи како засолниште за преживеаните, на кои симболиката на заштитата на дрвото Сикамор беше сигурно не е изгубено.

Симбол на љубовта

Подароците одамнабил дел од запознавањето. Денес може да му подарите накит или цвеќе на личноста со која се додворувате.

Во Велс, во средниот век, би им подарувале „Љубовна лажица“.

Тие се изработени од дрвото од Сикамор, омилено како што беше од копаничарите и занаетчиите.

Украсно украсено со симболи на љубовта и природата, ќе покажете романтична перспектива со Љубовна лажица за да ја сигнализирате вашата намера и да ги удоволите.

Оваа практика веројатно произлегува од поврзаноста на Сикамор со плодноста и интересниот начин на репродукција.

Многу луѓе ќе се сетат дека си играа со „хеликоптерите“ од стеблата Сикамор - крилестите семиња кои нежно се вртат до земјата додека паѓаат од гранките на дрвото.

Иако досега ги носеле многу имиња, тие отсекогаш биле извор на забава за децата.

Секогаш постои тенденција за радости од детството да игра симболичен дел од транзицијата кон зрелоста претставена со романса.

Играноста и невиноста на младоста можеби влијаеле на изборот на Сикамор за резба на Љубовни лажици.

За дрвото, тоа е неверојатно ефикасен начин за репродукција.

Семињата можат да патуваат со километри со силни ветрови, што секако е местото каде што дрвјата доминираат во поголемиот дел од пејзажот.

Поврзани написи Борово дрво Симболизам - заштита И Бесмртност

Веројатно оваа врска соплодноста придонесе и за практиката.

Симбол на издржливост

Причината поради која ова дрво созрева толку бавно е приспособливоста.

Веќе разговаравме за тоа како овие дрвја можат да преживеат сè што природата им фрла, а ова стана симбол на издржливост наспроти природните сили.

Најопасни природни сили за дрвјата често се временските услови , особено екстремните настани.

Иако овие се опасни и за нас, постојат поитни опасности за нас.

Поради оваа причина, симболиката Сикамор се здоби со репутација како симбол на отпорност против болести – и физички и ментални.

Нејзината кора различно се користела во чаеви и пијалоци за лекување на различни болести, а гранките честопати се користеле за „да ги оттргнат злите духови кои носат искушение во умот на луѓе“.

Тоа можеби беше движечката сила зад воведувањето на ова дрво во Европа, ако тоа беше направено од крстоносците.

Ова е поткрепено со бројот на нив пронајдени во црковни дворови кои датираат од средниот век.

Како и да е случајот, ова дрво има симболично значење за многу луѓе со векови.

Како што се повеќе се садат за да помогнат во справувањето со загадувањето во големите градовите, можеби овој свет симбол на заштита може да помогне во заштитата на Мајката Земја од оние што и нанесуваат штета.

ЧПП

П: Колку се големи дрвјата Сикаморсе?

О: Сикаморите можат да пораснат да бидат доста големи, со некои примероци кои достигнуваат висина од 30 до 100 стапки. Меѓутоа, просечното дрво е обично високо помеѓу 15 и 20 метри.

П: Кој е животниот век на дрвото Сикамор?

О: Дрвото Сикамор може да живее многу долго време, со некои дрвја кои траат и повеќе од 400 години. Просечниот животен век, сепак, е помеѓу 100 и 150 години.

П: Каде растат сикаморите? и северна Африка. Во последниве векови, тие беа претставени во Северна и Јужна Америка, Австралија и Нов Зеланд.

П: Како изгледаат дрвјата Сикамор?

Исто така види: Духовно значење на ананас - симбол на гостопримството и луксузот

А: Сикамор дрвјата имаат карактеристична кора која има светло-кафеава или сива боја и е означена со темни ленти.

Лисјата се големи и палмати, со 5-7 лобуси. Дрвото произведува крилести семиња кои се распрснуваат од ветрот.

John Curry

Џереми Круз е високо ценет автор, духовен советник и енергетски исцелител, специјализиран за царството на близнаци, ѕвездени семиња и духовност. Со длабока страст за разбирање на сложеноста на духовното патување, Џереми се посвети на давање насоки и поддршка на поединци кои бараат духовно будење и раст.Роден со природна интуитивна способност, Џереми го започна своето лично духовно патување уште на рана возраст. Како пламен близнак, тој од прва рака ги доживеал предизвиците и трансформативната моќ што доаѓа со оваа божествена врска. Инспириран од сопственото патување со близнак пламен, Џереми се чувствувал принуден да ги сподели своите знаења и сознанија за да им помогне на другите да се движат низ често сложената и интензивна динамика со која се соочуваат двојните пламени.Стилот на пишување на Џереми е уникатен, ја доловува суштината на длабоката духовна мудрост додека ја одржува лесно достапна за неговите читатели. Неговиот блог служи како светилиште за близнаци, ѕвездени семиња и оние на духовниот пат, обезбедувајќи практични совети, инспиративни приказни и согледувања кои предизвикуваат размислување.Препознатлив по неговиот сочувствителен и емпатичен пристап, страста на Џереми лежи во зајакнувањето на поединците да го прифатат своето автентично јас, да ја отелотворат нивната божествена цел и да создадат хармоничен баланс помеѓу духовното и физичкото подрачје. Преку неговите интуитивни читања, сесии за енергетско исцелување и духовноводени блог постови, тој ги допре животите на безброј поединци, помагајќи им да ги надминат пречките и да најдат внатрешен мир.Длабокото разбирање на духовноста на Џереми Круз се протега надвор од двојниот пламен и ѕвезденото семе, навлегувајќи во различни духовни традиции, метафизички концепти и античка мудрост. Тој црпи инспирација од различни учења, спојувајќи ги заедно во кохезивна таписерија што зборува за универзалните вистини на патувањето на душата.Баран говорник и духовен учител, Џереми има одржано работилници и повлекувања низ целиот свет, споделувајќи ги своите сознанија за врските на душата, духовното будење и личната трансформација. Неговиот приземен пристап, во комбинација со неговото длабоко духовно знаење, воспоставува безбедна и поддржувачка средина за поединци кои бараат водство и исцелување.Кога не пишува или не ги води другите на нивниот духовен пат, Џереми ужива да поминува време во природа и да истражува различни култури. Тој верува дека со потопување во убавината на природниот свет и поврзување со луѓе од сите сфери на животот, може да продолжи да го продлабочува сопствениот духовен раст и емпатичното разбирање за другите.Со својата непоколеблива посветеност да им служи на другите и со својата длабока мудрост, Џереми Круз е водечко светло за близнаци, ѕвездени семиња и сите поединци кои сакаат да го разбудат својот божествен потенцијал и да создадат душевна егзистенција.Преку неговиот блог и духовните понуди, тој продолжува да ги инспирира и подига оние на нивните уникатни духовни патувања.